21.12.2007

Joulumuffinit

n. 25-30 pientä muffinia


Taikina:
- 200 g margariinia
- 2½ dl sokeria
- 3 munaa
- ½ dl maitoa (voidaan korvata vedellä)
- 3 3/4 dl vehnäjauhoja
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 kukkurallista rkl kaardemummaa
- ½-1 tl piparkakkumaustetta

- lisäksi leivos- tai muffinivuokia

1. Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi
2. Lisää munat yksitellen joukkoon.
3. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää taikinaan vuorotellen maidon/veden kanssa.
5. Nostele taikina paperisiin leivosvuokiin, joita on kaksi päällekäin. Kaksi leivosvuokaa estää muffinin liiallisen leveämisen uunissa, ja puhtaan, alemman vuoan voi käyttää myöhemmin uudelleen. Kahta vuokaa ei tarvita, mikäli laitat paperivuoat muffinipellin koloihin.
6. Paista 200 C-asteessa noin 10-20 minuuttia riippuen siitä, minkä kokoisia muffineita leivot.

Kuorrute:
- 1 rkl tuoretta, siivilöityä sitruunanmehua
- 1 rkl vettä
-n. 150 g tomusokeria
- koristeeksi nonparelleja ja muita kakunkoristeita

1. Valmista kuorrute kun muffinit ovat jäähtyneet. Sekoita vesi ja sitruunanmehu kulhossa, ja lisää niiden joukkoon tomusokeria vähitellen sekoittaen. Huolehdi, että kuorrutteesta tulee tasaista, eikä joukkoon jää sokeripaakkuja.
2. Laita kuorrute esimerkiksi pieneen pakastepussiin, leikkaa kulma varovasti auki, ja pursota kuvioita muffinien päälle. Voit myös lusikoida kuorrutetta suoraan muffinin pinnalle.
3. Koristele muffini heti kuorrutteen levittämisen jälkeen, jotta nonparellit kiinnittyvät nopeasti jähmettyvään kuorrutteeseen.

Halusin valmistaa helppoja joululeivonnaisia, ja sehän onnistuu tietenkin muffineista. Rakastan kardemummaa, ja nämä muffinit paitsi tuoksuvat, myös maistuvat selkeästi kardemummalle. Jouluista tuoksua tuo piparkakkumauste, mutta koska itse en halunnut muffinien maistuvan liikaa piparkakuille, käytin vain puolisen t-lusikkaa maustetta. Kukin tehköön makunsa mukaan. Innostuin tekemään myös kuvassa näkyviä minimuffineita konvehtivuokiin, joita oli jäänyt yli edelliseltä leivontakerralta. Noihin vuokiin taikinaa kannattaa laittaa vain puoleen väliin, sillä alumiinifolio kuumenee niin paljon uunissa, että taikina kohoaa tavattoman nopeasti ja paljon konvehtivuoissa! Kannattaa muuten huomioida, että kuorrutereseptillä kuorrutetta tulee aika runsaasti. Annie Bellin 'Upeat Kakut'-kirjan sitruunamuffinssien kuorrutetta, jota tässä käytin, on ilmeisesti tarkoitettu annosteltavaksi aika runsaasti muffinin pinnalle. Minulla tämä kuorrute määrä riitti usean kymmenen piparkakunkin koristeluun!

Ei kommentteja: