Juustoinen makaronilaatikko
n. 2,5 l vuoka
5 dl makaronia
tilkka öljyä ja suolaa makaronien keitinveteen
400 g jauhelihaa
2 tl paprikajauhetta
½ tl rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
1 pieni sipuli
1 valkosipulin kynsi
2 munaa
1½ dl ruokakermaa
1½ dl maitoa
n. 4-5 dl kermajuustoa raastettuna
1. Pilko sipuli pieneksi silpuksi.
2. Ruskista jauheliha, sipuli ja puristettu valkosipulinkynsi.
3. Mausta seos paprikajauheella, mustapippurilla ja suolalla.
4. Keitä makaronit kypsiksi runsaassa vedessä, johon on lisätty tilkka öljyä ja ripaus suolaa. Älä keitä kuitenkaan liian kauan, sillä makaronit ehtivät pehmetä vielä hieman uunissakin.
5. Valuta makaroneista pois vesi, laita ne takaisin kattilaan ja lisää joukkoon jauhelihaseos.
6. Valmista munamaito sekoittamalla munat, maito ja kerma keskenään. Lisää makaroonien ja jauhelihan joukkoon kattilaan. Sekoita hyvin.
7. Raasta n. 4-5 dl juustoa ja sekoita siitä 2/3 makarooniseokseen.
8. Kaada seos voideltuun n. 2,5 l vuokaan. Ripottele pinnalle loppu juustoraaste.
9. Paista uunissa 175 C-asteessa n. 40 minuuttia.
En ole sattunut kertaakaan tekemään itse makaronilaatikkoa, vaikka siitä pidän, ja nyt sitä sitten alkoi tekemään mieli. Siskoni ja hänen avomiehensä eivät syö lihaa, joten he tekevät usein herkullista juustomakaronilaatikkoa (jonka resepti on Glorian ruoka & viini -lehden numerosta 2/2004). Halusin kuitenkin valmistaa hieman perinteisemmän makaronilaatikkoversion. Niinpä yhdistin parhaat puolet sekä tuosta juustomakaronilaatikon reseptistä, että perinteisen makaronilaatikon aineksista - ihanan täyteläisen juustoisuuden ja sipulilla, pippurilla ja parikalla maustetun jauhelihan. Puolisoni mielestä tämä oli parasta makaronilaatikkoa, mitä hän on koskaan syönyt, enkä voi kyllä itsekään olla sanomatta, että lopputulos oli varsin onnistunut. Kalorimäärässään tämä on tietenkin perusmakaronilaatikkoa paljon "pahempi" versio, mutta meidän taloudessamme taitaa maku ratkaista jatkossakin tämän ruokalajin kohdalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti