13.1.2008

Valkosuklainen mustikkarahkatäytekakku

vuoan halkaisija n. 22 cm


Pohja:
- 200 g valkosuklaata
- 5 keltuaista
- 1 dl sokeria
- 2 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 5 valkuaista

Täyte:
- 2 dl kermaa
- 1 prk (250 g)
- 5 dl mustikoita
- 2 tl vaniljasokeria
- 1,5 tl sokeria
- Sprite-limsaa kostuttamiseen

Kuorrutus:
- 3 dl kermaa
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 tl sokeria
- mustikoita
- nonparelleja

Kakkupohja:
1. Pane uuni kuumenemaan 175 C-asteeseen ja voitele ja jauhota halkaisijaltaan noin 22 sentin kakkuvuoka.
2. Sulata valkosuklaa vesihauteessa.
3. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi.
4. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää munavaahtoon yhdessä hiukan jäähtyneen suklaan kanssa.
5. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita pieni määrä valkuaisvaahtoa taikinaan, jotta se notkistuu hieman ja kääntele loput valkuaisvaahdosta varovasti taikinan joukkoon.
6. Kumoa taikina vuokaan ja paista kakkua noin 35 minuuttia 175 C-asteessa, kunnes sen keskelle työnnettyyn tulitikkuun ei tartu enää taikinaa. Jos kakun pinta tuntuu tummuvan paiston aikana liikaa, peitä kakku kevyesti foliolla.

Täyte:
1. Anna kakun jäähtyä kunnolla. Leikkaa se sitteen kolmeen osaan.
2. Survo mustikat soseeksi sauvasekoittimella. Ota noin ½ dl mustikkasoseesta talteen kuorruttamista varten.
3. Vaahdota kerma, sekoita siihen rahka ja sokerit. Lisää sitten joukkoon mustikkasose ja sekoita tasaiseksi rahkaksi.
4. Täytä kakku kostuttamalla spritella ja täyttämällä mustikkarahkalla. Pinoa kerrokset tasaisesti ja siivoa mahdolliset yli pursunneet rahkat kakun sivulta.
5. Kakku on hyvä täyttää vaikka jo vuorokautta ennen tarjoamista, joten mikäli säilytät sen yön yli jääkaapissa, suojaa se kelmulla tai pidä kakkukuvun alla.

Kuorruttaminen:
1. Vaahdota kerma, mausta sokereilla ja värjää noin 1/3 täytteestä jääneellä mustikkasoseella. Laita loppu kermavaahto jääkaappiin odottamaan!
2. Levitä värjätty kermavaahto kakun päälle. Voit pursottaa sillä myös koristeita kakun pinnalle.
3. Pursota valkoista kermavaahtoa kakun reunoille. Voit myös koristella sillä kakun pintaa.
4. Viimeistele nonparelleilla tai muilla haluamillasi koristeilla.

Olin päättänyt tehdä syntymäpäivilleni valkosuklaata ja mustikkaa sisältävän kakun. Koska en halunnut ihan äklömakeaa kakkua, päätin täyttää kakun mustikkarahkalla. Pohjan ohjeen löysin Maku-lehden arkistosta. Aluksi taikinaa näytti olevan vuoan kokoo nähden kamalan vähän, mutta kakku kohosi komeasti uunissa. Loppupuolella paistoa peitin kakun kevyesti foliolla, ettei pinnasta tulisi liian tumma. Lopputulos oli makoisa, vaikka loppujen lopuksi olisin tosin kaivannut suurena suklaan ystävänä ehkä myös täytteen sekaan tai kuorrutteeseen valkosuklaata. Seuraavalla kerralla kokeilen sitten sitä. Kuorrutteella ei kauheasti ylpeillä - itselläni vaalea kermavaahto ehti seisomaan pöydällä turhan kauan, ennen kuin tajusin, että se olisi kannattanut laittaa jääkaappiin odottamaan vuoroaan. Ensi kerralla tajuan ehkä sitten senkin, ja kuorrutteesta tulee hieman kauniimpi.

Ei kommentteja: