4.4.2008

Onigiri

noin 6 kappaletta


- 4 dl lyhytjyväistä riisiä (esim. puuroriisiä)
- 4½ dl vettä
- suolaa
- 1 nori levä
- unikon siemeniä
- vähän grillattua, savustettua, kylmäsavustettua tai graavattua kirjolohta

Riisin keittäminen:

1. Pese riisi kylmällä vedellä hyvin.
2. Pane riisi kattilaan ja mittaa joukkoon vesi.
3. Anna riisin seistä vedessä 5-10 minuuttia.
4. Peitä kattila kannella. Käännä lieden lämpö suurimmalle tehole ja kuumenna. Kun riisi alkaa kiehua, käännä lämpö pienimmilleen ja jätä riisi kiehumaan 5 minuutiksi. Vältä kannen avaamista, kun riisi on alkanut kiehua, jottei höyry karkaa.
5. Käännä lämpö pois päältä ja jätä riisi hautumaan vielä 5 minuutiksi kannen alle.

Onigirin valmistus:

6. Ota kahvikuppi, ja täytä se riisillä.
7. Paina sormella riisin keskelle hieman kirjolohta, peitä kirjolohi riisin sisään, ja painele riisi tiiviiksi kuppiin.
8. Kastele kätesi vedellä ja suolaa ne kevyesti. Ota riisi kupista käteesi ja muotoile se kolmion muotoon.
9. Leikkaa norista sopivan kokoinen suikale ja aseta se puoliksi onigirin ympärille, kuten kuvassa.
10. Ripottele pinnalle unikonsiemeniä.
11. Tee samoin koko riisimäärälle.


Onigirit ovat helppo japanilainen arkiruoka. Näiden riisipalleroiden juuret juontavat jopa 1000-luvulle jKr. Nykyisin onigirejä syödään usein esimerkiksi eväänä, sillä niitä löytyy jopa useimpien pienempienkin kioskien valikoimasta. On myös tavallista, että perheen äiti tekee onigirejä lapsen eväslaatikkoon koulupäivää varten. Itse tykkään näin suomalaisissa oloissa käyttää täytteenä savustettua kirjolohta, mutta japanissa täytteinä käytetään esimerkiksi umeboshia, eli happaman makuiseksi säilöttyä luumun tyyppistä hedelmää, kirjolohen mätiä tai vaikkapa yhtä omista suosikeistani, raakaa tonnikalaa. Raakojen aineiden käsittely kannattanee täällä päin maailmaa jättää kuitenkin mieluummin ammattikokeille, joilla on raaka-aineinaan varmasti laatutuotteita, eikä erinäisiä löytöjä lähikaupan pakastealtaasta. ^_~ Käyttämäni resepti on mainiosta Machiko Yamadan Japanilaisesta keittokirjasta.

15 kommenttia:

piupau kirjoitti...

Oivoi!<3 Ihanan näköisiä! Itse en ole koskaan saanut onigireja näyttämään noin hyvältä(ihme mönttejä aina...)

Anonyymi kirjoitti...

Mistäs tuota nori-levää saa? Ei taida ihan tavallisista kaupoista löytyä, vai kuinka? :/ Onko mitään mahdollisuutta löytää Jyväskylästä matkustamatta pitkin ja poikin maailmaa?

Riisa kirjoitti...

Itse asiassa nori-levää löytää nykyään yllättävänkin pienistä tavallisista ruokakaupoista, mutta ihan taatusti esim. Prismasta tai City-marketin kaltaisista isoista marketeista. Yleensä nori löytyy niistä hyllyköistä, missä on esim. nuudeleita. Useissa kaupoissa on oma itämaisten tai aasialaisten ruokatarvikkeiden hylly, jossa on nuudeleita, kookosmaitoa, mausteita ja aasialaisia kastikkeita jne. Kannattaa toki kysyä vaikka joltain myyjältä, niin ei tarvitse turhaan harhailla.

Mutta voin taata, ettet varmasti joudu lähtemään Jyväskylää kauemmaksi norin perässä. :)

Paha Setä kirjoitti...

Jotenkin tosta tuli itelle 4 onigiria, varmaan käytin liian isoa kahvikuppia.
Ensimmäinen räjähti käsiin, toinen pysyi suht ehjänä ja näytti tollaselta, kuin kuvassa. Kolmas halkesi liian kalan määrästä ja neljännestä tuli ehjä, mutta pallo.

Hyviä olivat kyllä :)

Anonyymi kirjoitti...

Kokeilin tätä ja oikein hyvää tuli ! Eikä edes räjähtänyt käsiin :) Kiitos !

Anonyymi kirjoitti...

Ensimmäistä kertaa tein ja sain aikaa viisi riisipallosta. Kivaa oli niitä tehdä. : )

Täytteistä sen verran, onko väliä mitä laittaa? Voiko esim. laittaa perunaa tai porkkanaa jos haluaa?

Riisa kirjoitti...

Paha setä, koko ei sinänsä ole niin oleellinen, kunhan se on semmoinen helposti syötävä ja käteen otettava. Kahvikuppina käytin siis pienehköä "juhlakahvikuppia", joka tavallisesti kahvikupin mittana ajatellaan. Riisin kasassa pysymiselle oleellista on, että se keitetään oikein. Jos kantta availee paljon, tai riisin ei anna esimerkiksi hautua tarpeeksi pitkään keiton jälkeen, siitä ei tule välttämättä tarpeeksi tarttuvaa. :]

Anonyymit, hyvä että onnistui. :) Täytteeksi voi tietenkin laittaa mitä itse lystää, mutta täkäläisiä, eli japanilaisia tyypillisiä täytteitä ovat erilaiset raa'at kalat, esim. lohi ja tonnikala. Myös kuivattuja 'katsuobushi'-kalahiutaleita käytetään onigirin maustamiseen. Monet erilaiset merenelävät, sekä erilaiset pikkelssit (umeboshi niistä ehkäpä se käytetyin, eli säilötty luumun kaltainen hedelmä) ovat myös tavallisia täytteitä. Mutta jos tykkää esimerkiksi perunasta, niin kukapa sitä on sanomaan mitä oman riisipallonsa sisälle saa tai ei saa laittaa. :)

Anonyymi kirjoitti...

Hihii... Alunperin piti tehdä sushia mutta tulikin riisipallosia^^ Kiithus ohjeesta, minulla tuli 7-8 empä tarkkaan enää muista. Itse tungin ihan tavallista luumua sisälle(ja yhteen mansikkaa)hyvää tuli. Helpommin kyllä minusta käy ilman kahvikuppia, eli siis että ottaa vain riisiä toiseen kämmeneen ja pyörittelee ja laittaa täytteet siinä.

Senshin kirjoitti...

Oij! Täytyy kokeilla kun tyttöystävä tulee kylään. Varmasti pitkän junamatkan jälkeen maistuu onigirit. Kiitos reseptin jaosta!

Loko kirjoitti...

Kiitti ohjeesta! Mulla tuli just hyvän näkösiä, mutta kamalan suolaisia =.='''
No, ulkonäkö on tärkein, pääsee leuhkimaan kauempana asuvalle kaverille lähettämällä kuvan, kun siitä se maku ei näy.. ^3^<3

Keittiö jätkä kirjoitti...

Minulla kun sattui olemaan vain yksi kahvikuppi puhtaana kaapissa ja se on sellainen harvinaisen iso, nimittäin 3 desin kuppi. Tuli melkoinen pallo siitä joka loppujenlopuksi räjähti ruokapöydässä.
Tein loput 8 nyrkinkokoisiksi ja nam kun maistu hyviltä.
Täytteenä oli tomaattitonnikalaa, majoneesia ja ruohosipulia.

Tiia kirjoitti...

Aivan loistava resepti, kiitoksia kovasti! :D Itse innostuin kanssa tekemään, palloja niistä kyllä tuli eikä kolmioita, ja vain 5 kappaletta, mutta aivan mahtavan makuisia. Unikon siementä en ole kaupungistani löytänyt, mutta kelpasivatpa nuo ilmankin. :D
Tässä kuvaa; http://jelizaveta.deviantart.com/art/Onigiri-balls-199351534

Anonyymi kirjoitti...

Heips! Itse innostuin tämän ohjeen mukaan riisipalloja ensimmäisen kerran tekemään. : D Riisin keittäminen sujui hyvin, ja en sitä kantta nostellut. ^^ Ainoa harmi oli, että riisit (kun olin keittänyt ne jo) jäivät tahmeina sormiin kiinni ja oli hieman vaikea muotoilla. : ( Lisäsin käsiin suolaa ja ongelma ratkesi. ; ) Mutta..sitten niistä palloista tuli hieman liian suolaisia. ^^" Hahah.. no itse olen kuitenkin tyytyväinen tulokseen, olihan tämä vasta ensimmäinen kerta. : ) Harjoittelen lisää niin eiköhän se siitä sitten onnistu. ; )

Anonyymi kirjoitti...

Hallo! Satuin mangaa lukiessani huomaamaan että siinä oli onigireja niimpä päätin että niitähän voisi olla synttäreilläni ja lähdin sitten etsimään reseptiä ja aika hyvä tuuri mul kävi täältähän löytyi mahtava ja selkeä resepti ei muuta kuin iskän kaa kokeilemaan Toivottavasti kylmäsavulohi käy täytteeksi hih hih

Riisa kirjoitti...

Hei, kiva että löysit sopivan reseptin! :) Kylmäsavulohi toimii onigirissä erittäin hyvin. Huomasithan, että tämä blogi on muuttanut, ja toimii nykyisin osoitteessa www.riisa.net

Uudesta blogistani löytyy jatkossa myös lisää japanilaisia reseptejä. :)