15.10.2008

Välimeren piiras

uunipellillinen, n. 16 isoa palaa


Pohja:

- 250 g margariinia
- 4½ dl vehnäjauhoja
- ½ tl suolaa
- 2 rkl kylmää vettä

Täyte:

- 300 g pakastepinattia
- 1 iso sipuli
- 2 rkl kasviöljyä
- 1 tl suolaa
- ½-1 tl mustapippuria
- ½ tl muskottipähkinäjahetta
- 2 luomukananmunaa
- 2 dl kermaa
- 200 g Philadelphia-juustoa (tai muuta vastaavaa)
- 12 kirsikkatomaattia tai pari, kolme tavallista tomaattia
- 200 g fetajuustokuutioita
- pieni kourallinen pinjansiemeniä tms.
- hieman unikon siemeniä

Taikina:
1. Nypi margariini, jauhot ja suola tasaiseksi muruseokseksi.
2. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti.
3. Kääri taikina kelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa n. 30 minuuttia.

Täyte:
1. Sulata pinaatti ja valuta ylimääräinen neste pois.
2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota sipuli. Lisää pinaatti ja paista, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut pois.
3. Mausta seos suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä.
Muistathan olla tarkka muskottipähkinän annostelun kanssa!
4. Vatkaa kananmunat, kerma ja Philadelphia-juusto tasaiseksi seokseksi.
5. Halkaise kirsikkatomaatit ja valuta fetajuustokuutiot.
6. Ota taikina jääkaapista ja anna lämmetä hetken. Kauli leivinpaperin pällä uunipellin kokoiseksi levyksi ja aseta sitten taikina levinpapereineen pellille.
7. Levitä pinaatti-sipuliseos pohjalle, ripottele päälle tomaatinpuolikkaat ja juustokuutiot, ja kaada lopuksi kerma-muna-juusto-seos piiraan päälle. Viimeistele pinta siemenillä.
8. Kypsennä uunin alaosassa 200 C-asteeseen esilämmitetyssä uunissa n. 40 minuutin ajan.
9. Leikkaa piiras paloiksi hyvin jäähtyneenä. Lämmitä piiraat juuri ennen tarjoilua mikrossa tai foliolla peitettynä uunissa 100 asteessa.


Löysin mainionoloisen piirasreseptin lueskellessani kesällä Brysselissä serkkuni Vauva-lehden numeroa 5/2008. Kyseisessä piirakan reseptissä oli kuitenkin omaan makuuni aivan liikaa kerma-munaseosta, kaksinkertainen määrä tähän nähden. Korvasin osan kerma-munaseoksesta tuorejuustolla, ja se oli ihan nappivalinta. Vaikken edes ole mikään hirveä fetan ja pinaatin ystävä, tämä yhdistelmä tomaatin kanssa on niin onnistunut, että tämä piiras rymisti suoraa piirakkalistani kärkeen. Suosittelen todellakin kokeilemaan. Mainio vaihtoehto illalliseksi salaatin kanssa, tai vaikkapa suolaiseksi tarjoiltavaksi isompiinkin illanistujaisiin. Tiedän nyt, mitä tarjoan tammikuussa vieraille syntymäpäivilläni. ;)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oi joi! Tämä näyttää niin hyvältä. Käyn aina välillä kurkkimassa tätä sinun blogia, että saa veden kielelle jo pelkästään kuvien katselusta. :9

-jenna

Riisa kirjoitti...

:) Kiva kuulla, että kuvat miellyttävät. Ja tuo piirakka siis on kyllä tosi hyvää maultaankin. Joskus aikakauslehtien ruokajuttujen lueskelu tuottaa tulosta. :]

Hmm.. kommentistasi tulikin mieleeni, että pitäisiköhän tehdä tätä piirakkaa äitille tänään, kun tuo tulee kylään. :)