12.5.2009

Omuraisu eli japanilainen omeletti riisitäytteellä

1 annos


Täyte:
- n. 2 dl keitettyä riisiä
- puolikas sipuli
- ketsuppia
- suolaa maun mukaan
- mustapippuria

Omeletti:
- 2 kananmunaa
- ripaus sokeria
- ripaus suolaa
- ripaus mustapippuria

- rypsiöljyä paistamiseen

1. Kuullota sipulit öljytyllä pannulla ja lisää sitten joukkoon keitetty riisi. Paista, kunnes riisi saa hieman väriä. Mausta seos sitten suolalla ja pippurilla, sekä ketsupilla siten, että riisi saa punaisen, ketsuppisen sävyn.
2. Siirrä riisiseos sivuun odottamaan.
3. Riko kananmunat kulhoon ja sekoita syömäpuikoilla tai haarukalla muutaman kerran niin, että munan rakenne hajoaa. Älä vatkaa. Mausta kananmunaseos.
4. Kaada kananmunat kuumalle, öljytylle paistinpannulle. Vähennä lämpöä, ja paista munakasta niin, että se ei pala, mutta että myös yläpuoli kypsyy.
5. Kun ohut munakas on kypsä, siirrä riisiseos munakkaan toisen puolikkan keskiosaan, kauas reunoista. Muotoile riisi suunnilleen puolikuun muotoon. Käännä sitten munakkaan toinen puoli riisin päälle, heiluta pannua hieman, jotta saat käärityä munakkaan riisin ympärille. Liu'uta koko komeus lautaselle, ja pursota ketsuppia omuraisun pinnalle. Nauti heti!


Omuraisu, eli japanilainen riisitäytteinen omeletti ei ole alunperin japanilainen ruoka, mutta siitä on vuosikymmenien saatossa muodostunut hyvin perinteinen ruoka, jota tarjoillaan Japanissa lähes ravintolassa kuin ravintolassa.

Riisitäytettä voi tuunata mielensä mukaan. Yleensä omuraisun riisitäytteeseen lisätään paistettua lihaa; useimmiten kanaa tai porsasta. Myös shiitake-sienet ovat tavanomaisia riisin seassa. Omuraisu on ennen kaikkea siis jämäruoka, jonka täytteeksi voi oikeastaan laittaa mitä tahansa jääkaapin kätköistä sattuu löytymään. Siksipä oma versioni sattui olemaan näinkin kalpea, sillä jääkaapissa ei ollut muuta kuin edellisen päivän riisin jämät, puoliks rasiallinen kananmunia ja sipulia. Onneksi ne riittivät juuri mainiosti omuraisun aineksiksi, ja hyvää tuli. Jos, toisin kuin minä, pitää hieman raaemmasta kananmunasta, on hyvin tyypillistä jättää omeletti paistovaiheessa pikkiriikkisen raa'aksi yläpuolelta. Jotkut jättävät sen jopa niin raa'aksi, että omeletin täytön jälkeen sen päälle tehdään veitsellä viilto, jolloin raaka kananmuna valuu "ihanasti" ruoan ylle... Tämä on äärimmäinen taitolaji, mutta en halua käyttää omaa munakastani sen harjoitteluun. ;) Sen sijaan taiteilen mieluummin japanilaisia kirjainmerkkejä ketsupilla munakkaani pintaan. Tällä kerralla siinä lukee varsin yllätyksellisesti "Riisa". Ketsuppikuviot ovat tavallinen näky japanilaisen omuraisun pinnassa, vaikkakin kiireisessä lounasravintolassa niitä lienee turha odottaa.

4 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Hih, vähän sievä omeletti kera ton kirjoituksen! :D Täytyy tehdä joku päivä tuommosta! Namnam!

Anonyymi kirjoitti...

Kokeilin tota ^^ yleensä en juuri munakkaista perusta mutta tämä oli ihan hyvää. Kiitti ohjeesta.

Anonyymi kirjoitti...

mahtava reseptisivusto ei voi muuta sanoa !

Riisa kirjoitti...

Kiitoksia kiitoksia. Kannattaa tsekata tämän vanhan ja jo osittain kuopatun blogin sijaan uusi ehompi ruokablogini, josta löytyy kaikki Ruokakomeron reseptit sekä paljon uusia.