27.8.2007

Lihamureke ja perunamuusi

2-3 hengelle


Mureke:
- 400 g jauhelihaa
- 1 prk kermaviiliä
- ½ pss sipulikeittoaineksia
- n. ½ tl suolaa,
- ripaus chiliä, pippurisekoitusta ja pizzamaustetta (oregano, meirami, timjami)
- 2 tl paprikajauhetta
- 1 kananmuna

1. Sekoita kaikki aineet keskenään kulhossa.
2. Kaada mureketaikina uunivuokaan, esimerkiksi pitkän malliseen leipävuokaan. Paista 175 asteessa n. 40 minuuttia. Tarkista kypsyys.

Perunamuusi:
- 6 perunaa
- 1 tl suolaa
- 1 rkl margariinia tai voita
- n. 2 dl maitoa (tai perunoiden keitinvettä)

1. Pese, kuori, ja pilko perunat. Laita perunat kattilaan ja kaada päälle vettä niin, että ne peittyvät. Lisää veteen suola.
2. Keitä perunoita, kunnes ne ovat kypsiä. Kaada vesi kattilasta ja ota se talteen, mikäli haluat tehdä muusista laktoosittoman version.
3. Muussaa perunat sähkövatkaimella. Lisää muusiin kuumennettua maitoa tai keitinvettä sen verran, että muusi on sopivan pehmeää ja kuohkeaa. Lisää joukkoon margariini tai voi. Vatkaa hyvin.
4. Mausta suolalla maun mukaan. Maista!

Halusin tehdä kunnon kotiruokaa, ja tässäpä sitä on - helppoa ja hyvää. Muusi ja mureke valmistuvat lähes samassa ajassa, joten tämän aterian kanssa ei tule ongelmia myöskään siinä, että toinen jäähtyy, kun toinen on vielä puolikypsää.

Rasva tuo perunamuusiin makua, mutta sitä ei ole pakko käyttää, mikäli haluaa tehdä hieman kevyemmän version. Kiitos jo useampaan kertaan keittiössämme testatusta murekereseptistä ystävälleni Anskulle. Muusia valmistin iänikuisen seiskaluokan kotitalouden oppikirjan ohjeen mukaan. Sitä parempaa reseptikirjaa saa hakea. Sieltä löytyvät lähes kaikkien mahdollisten perusruokien ohjeet, mikä on todella kätevää, sillä joskus yksinkertaisetkin asiat voivat ajan saatossa unohtua.

Ei kommentteja: