21.12.2007

Ullan piparit

n. 2 litran taikina


- 2,5 dl siirappia
- 3 dl fariinisokeria
- 250 g voita
- 2 tl neilikkaa
- 2 tl kanelia
- 2 tl inkivääriä
- 2 tl pomeranssinkuorta
- 2 munaa
- 1 tl suolaa
- 2 tl ruokasoodaa
- n. 10 dl vehnäjauhoja

1. Kiehauta siirappi, fariinisokeri, voi ja mausteet. Neilikan, kanelin, inkiväärin ja pomeranssinkuoren voit korvata halutessasi käyttämällä 7 tl piparkakkumaustetta.
2. Anna jäähtyä.
3. Lisää munat yksitellen ja sekoita.
4. Sekoita keskenään suola, ruokasooda ja jauhot ja lisää "siirappiseokseen". Sekoita taikina tasaiseksi.
5. Anna taikinan olla jääkaapissa ainakin yön yli.
6. Leivo taikinasta seuraavana päivänä pipareita. Paista n. 200-225 asteessa 5-8 minuuttia. Piparit palavat helposti, ole tarkkana!

Kuka lie ollut tämä mystinen Ulla, mutta tämä piparkakkuresepti on ollut käytössä äidilläni niin kauan kuin muistan, ja juuri nämä piparit ovat omia suosikkejani. Ne eivät ole liian makeita, mutta eivät liian mausteisiakaan. Taikinaa on myös mielestäni helppoa leipoa. Kannattaa huomata, että taikina on ennen jäähdytystä vielä hyvin pehmeää, joten ei kannata lisätä aivan kauhean paljon ohjeen määrää enempää jauhoja, vaikka voisikin vaikuttaa, että se niitä tarvitsisi. Kun vaivaaminen alkaa käydä sähkövatkaimella hankalaksi, tietää, että jauhomääräkin alkaa olla aika sopiva. Kannattaa pitää taikinaa jääkaapissa, ja ottaa siitä aina sopivia könttejä kaulittavaksi. Mitä kylmempää taikina on, sitä helpompaa sitä on kaulia ja irrottaa pöydän pinnasta. Kuorrutin pipareitani sokeri-sitruuna-vesi kuorrutteella, joka on sopivan kirpeää ja raikasta. Kuorrutteen ohjeet löydät joulumuffini-ohjeestani.

2 kommenttia:

Katri Kattilasta kirjoitti...

Onneksi Herra Google auttaa! Löysin kuin löysinkin tämän "ainoan ja oikea" pipariohjeen! Tätä äitikin aina käyttää. (Pieni, keltainen ohjelappunen, leikattu lehdestä vuonna papu...)

Kopsaan tämän ohjeen blogiini välittömästi!

Murmeli kirjoitti...

Tätä reseptiä meilläkin lapsena käytettiin. Ainoa oikea piparkakkuohje! ❤