16.6.2008

Gyoza - japanilaiset taikinanyytit

n. 3 annosta


- 100 g kaalia
- 150 g porsaan jauhelihaa
- 2 valkosipulinkynttä
- 2-3 pienehköä kevätsipulia tai n. 20 g ruohosipulia
- n. 2 tl valkopippuria
- 1 tl suolaa
- loraus soijakastiketta

- n. 30 kappaletta gyozataikinakuoria
- hieman vettä
- öljyä paistamiseen
- soijakastiketta dippaamiseen
Gyoza-täyte:
1. Silppua kaali hienoksi silpuksi, laita kulhoon ja sekoita joukkoon suola, joka sitoo kaalista vettä.
2. Sekoita jauhelihaan pippuri, soijakastike ja murskatut valkosipulinkynnet.
3. Pilko kevätsipulit/ruohosipulit ja sekoita lihan joukkoon.
4. Sekoita lopuksi kaaliseos hyvin jauhelihaseoksen joukkoon.

Gyoza-nyytit:
1. Annostele 1 tl täytettä gyozataikinakuoren keskelle.
2. Sivele vettä gyozataikinakuoren toiselle reunalle.
3. Rypytä gyoza kiinni mallin mukaan.
4. Paista taikinanyyttejä öljytyllä pannulla, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä pintaansa. Kaada sitten kupillinen (n. 1,5 dl- 2dl) vettä pannuun ja sulje pannun kansi.
5. Anna gyozanyyttien kypsyä höyryssä kannen alla noin viitisen minuuttia.




Teimme gyoza-nyyttejä yhdessä japanilaisen ystäväni Junkon kanssa, kun hän oli käymässä pääkaupunkiseudulla. Gyoza on yksi tunnetuimpia japanilaisia ruokia, ja koska en ollut ennen syönyt gyozaa, oli mukavaa päästä kokeilemaan sitä. Ja kokeilemisen arvoinenhan ruoka se sitten olikin. Vaikka ruoan eteen sai nähdä hieman vaivaa silppuamisen ja nyyttien taiteilemisen merkeissä, ruoka oli silti yhtä kaikki melko helppo valmistaa. Koska Junkon nyyteistä tuli tietenkin paljon kauniimpia kuin minun taittelemistani, otin pari kuvaa, jotka ehkä ohjeistavat paremmin kuin sanalliset ohjeet siitä, miten nyytti käytännössä tehdään. Valitettavasti gyoza-taikinankuoria ei taida saada ihan mistä tahansa ruokakaupasta. Itse kävimme hakemassa valmiit, kauniin ohuet ja pyöreät taikinat Helsingistä Tokyokanin myymälän pakastekaapista. En ole kokeillut kiinalaisia dumpling-taikinakuoria, mutta ehkä niitäkin voisi soveltaa, jos mitään muuta ei ole tarjolla.

Gyoza-nyytit syödään erityisen soijapohjaisenkastikkeen tai vaikkapa opiskelijan tapauksessa pelkän soijakastikkeen kanssa. Lisukkeeksi voi halutessaan keittää riisiä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
Gyozat ovat lemppareitani lapsesta saakka olen niitä syönyt.Parheimmat gyozat valmistaa tietenkin tätini mies joka on japanilainen.Tokyokanista saa gyozille kastiketta gyoza no tarea hinta ei päätä huimaa:)Suosittelen maistamaan,seuraavan kerran kun gyozaa teet:)