Okonomiyaki Kansain tapaan
2 annosta
Okonomiyaki-taikina:
- 150 g kaalia
- 1 muna
- 1 dl vettä
- 100 g okonomiyakijauhoa (n. 1,5 dl)
Täytteet:
- noin. 100 g kanafileesuikaleita
- 1 tl suolaa
- 1 tl paprikajauhetta
- n. 40-50 g pieneksi pilkottua mochia
- n. 40 g juustoa
- öljyä paistamiseen
- okonomiyaki-kastiketta
1. Sekoita vesi, okonomiyakijauho ja muna.
2. Silppua kaali pieneksi silpuksi ja lisää joukkoon.
3. Paista kanafileet kypsiksi, mausta suolalla ja paprikajauheella, ja laita sivuun.
4. Kuumenna paistinpannu ja laita sille hieman öljyä.
5. Levitä puolet okonomiyakitaikinasta pannulle kuten lettu, ripottele paistamattomalle yläpuolelle puolet pieneksi pilkotusta mochista ja kanoista.
6. Kun alapuoli on kypsynyt, käännä okonomiyki ja anna toisenkin puolen täytteineen paistua. Ripottele pinnalle juustoa, ja käännä vielä hetkeksi juusto puoli pannuun, jotta juusto sulaa ja jää okonomiyakin pintaan kiinni.
7. Paista vielä toinenkin annos samalla tavalla.
8. Tarjoa kuumana okonomiyakikastikkeen kanssa!
Ollessani nuorisovaihtomatkalla Japanissa, Kobessa, tämä ruokalaji oli yksi suurimmista suosikeistani. Kun entinen isäntäperheeni sitten tuli käymään luonani Suomessa, he toivat tuliaisiksi pakkauksen okonomiykaijauhoa, mochia ja okonomiyakikastiketta. Niitähän piti tietenkin kokeilla, ja lopputulos oli herkullinen!
Okonomiyaki on jollakin etäisellä tavalla samantyyppinen ruokalaji kuin munakas tai pizza- täytteiksi siihen voi laittaa oikeastaan mitä vain haluaa lihasta vihanneksiin. Tavallisia täytteitä ovat esimerkiksi porsaan lihasuikaleet, kana, katkaravut tai muut merenelävät. Muita täytteitä voivat olla vaikkapa mochi (litistetystä riisistä puristettu kakku), juusto, sipulit, keitetty peruna tai bataatti. Joskus okonomiyakiin sekoitetaan myös soba- tai udon-nuudeleita. Okonomiyaki tarjotaan okonomiyakikastikkeen kanssa. Tämä kastike on hieman Worchesterin kastikkeen tapaista, mutta makeampaa ja paksumpaa. Myös kuivatut kalahiutaleet ovat tyypillinen okonomiyakin seuralainen.
Erikoisempia raaka-aineita, kuten mochia, okonomiyakijauhoa ja -kastiketta voi etsiä esimerkiksi helsinkiläisestä Tokyokan-kaupasta, jossa myydään mm. monenlaisia japanilaisia ruokatarvikkeita. Valitettavasti tavallisista marketeistä näitä raaka-aineita ei löydy. Mikäli oikeita raaka-aineita ei ole saatavilla, voi ainakin okonomiyakijauhon hätätapauksessa korvata käyttämällä vehnäjauhoja, pari ruokalusikallista kalalientä ja hieman suolaa.
Okonomiyakia valmistetaan Japanissa pääosin kahdella tavalla - Kansain tai Hiroshiman tyyliin. Itse olen syönyt vain Kansain okonomiyakia, mutta pääerona näissä valmistustavoissa tuntuu olevan se, että Hiroshiman okonomiyakin raaka-aineet laitetaan kerroksittain, kun Kansain tyyliin ne sekoitetaan keskenään. Hiroshiman okonomiyakissa myös kaalin määrä on usein ainakin kolminkertainen Osakan tyyliin verrattuna.
Okonomiyakiravintoloissa okonomiyaki paistetaan pitkällä paistintasolla, joka on usein sijoitettu ravintolassa siten, että asiakkaat voivat halutessaan vaikka seurata ruoan valmistamista sivusilmällä. Mikäli matkustatte Japaniin, suosittelen lämpimästi maistamaan okonomiyakia. Mielestäni se on länsimaiselle ihmiselle maultaan ja valmistustavaltaan helppo syötävä raakojen ja vähän erikoisempien ruokien Japanissa.
12 kommenttia:
Niin loistavia ohjeitä okonomiyakin laittamisesta, että käyttäisin tämän selityksestä suomalaisille. Okonomiyakijauhoa ei ole valitettavasti paikallisissa kauppoissa. Toivottavasti se tulee kaupanpälle, kun monet suomalaiset saavat tietää okonomiyakija...
Muuten kuvassa oleva laitanenkin näyttää hienolta.
Toinen selkea ero Hiroshiman ja Kansain okonomiyakin välillä: Hiroshimassa on myös mukana nuudelli (udon tai soba). Tokyossa on samalainen ruoka nimeltään monjayaki, vaikken ole vielä kokenut sitä. Siis jos tämä kuuluisi okonomiyakilajiin, Japanissa on kokonaan kolme eri tyyliä okonomiyakista.
Lisää
http://www.otafukufoods.com/recipes/okonomiyaki/
tässä sivussa näkyy hyvä resepti okonomiyakista eri tavalla. Otafuku on hiroshimalainen elintarvikketuotantoyhtiö. Heidän eniten myyvä päätuotanto on okonomiyakia erikoistunut kastike eli Otafuku sauce. Henkilökohtaisesti tykkään otafuku-sauce, jonka voi käyttää muille ruuille. Vain tietoja. Ei mainoksia, en palvele Otafukua :)
Kiitos! :)
Kuvan lautanen ja teekuppi ovat erään suomalaisen keraamikon, Ulla Fagelholmin työtä. Osoitteesta http://www.ullafogelholm.com löytyy enemmän tietoa hänen töistään.
Tiedätkö mitä! Minulla on juuri Otafuku okonomiyaki -kastiketta. Watashi mo otafuku soosu ga daisuki desu yo!
Kiitos linkistä, pitää kokeilla erilaisia täytteitä ja valmistustapoja.
Kiitos Riisa loistavasta reseptistä! Olen haeskellut jonkin aikaa hyvää okonomiyaki-reseptiä, ja ei tarvinnut lähteä merta edemmäs kalaan ;)
Onnea vaihto-oppilasvuoden kanssa!
Kiitos kiitos Ville. Kuka Ville sitten oletkaan. :D
Toivottavasti maistui okonomiyaki, ja toivon tosiaan, että maistelen itse sitä sitten joskus vuoden kuluttua Tokiossa. ;)
Heh, epäilen että ei tunneta entuudestaan vaikka melko yleisen nimen omaankin :) olen lueskellut mangaa vuodesta -90, ja harrastellut budoa joten kiinnostus Japanin kulttuuriin kumpuaa mulla sieltä. Kuulun myös ryhmään, joka kääntää mangaa vapaaehtoisvoimin englanniksi.
Niin, ja tänään laitoin okonomiyakia 12 hengelle - kaikki kehuivat! Sitten oli pakko kuitenkin myöntää, että resepti ei ole hatusta, vaan Riisan ruokakomerosta... ;)
Mainiota, että maistui. :)
Minäkin kiinnostuin japanista joskus kauan sitten ylä- ja ala-asteen välimaastossa, kun siskoni opiskeli kieltä ja innostuin lukemaan japanilaisia sarjakuvia. Vähitellen kiinnostus on laajentunut sitten kattamaan japanilaisen kulttuurin melkolailla laidasta laitaan. Täytyy kyllä myöntää, että kamppailulajit on vielä kokeilematta. ;) Mutta eihän sitä koskaan tiedä! Toivon, että pääsisin kokeilemaan ainakin joskus japanilaista jousiammuntaa, se on vaikuttanut mielenkiintoiselta.
Pitäisi varmaankin laittaa tänne vähän enemmän japanilaisia reseptejä. Viikonloppuna voisi kokeilla, josko saisi tehtyä vaikka jonkun donburin.
Kiitos ohjeesta! Olin itse Japanissa huhtikuussa-09 ja kirjeenvaihtotoverini vei minut syömään okonomiyakia Fukuyamassa ravintolaan, jossa valmistimme ruuan itse kaasulla kuumennetulla isolla metallilevyllä pöydällä.
Työntelimme ja kääntelimme ja sekoittelimme pannukakkua kukin omilla pitkävartisilla metallilastoilla ."Taistelulaji" sanoi Yasuhisa.
Kiitos kommentista, Kristiina. Itse asiassa kävin juuri eilen samantyyppisessä "itsepalvelu" Okonomiyaki-ravintolassa. :) Hauska tapa viettää aikaa ystävien kanssa ja syödä samalla herkullista ruokaa. :)
Ahaa, ai tällaista on okonomiyaki. Kuulostaa herkulliselta, joten täytynee käydä testaamassa tuota kun menemme Japaniin kuukauden päästä. Kerroppas vielä miten tuollaista syödään puikoilla? Tai siis palastellaanko tuo jotenkin etukäteen vai saako siitä helposti palasia? On nimittäin vielä tuo puikoilla syönti hieman hakusessa...
Hei Anonyymi!
Okonomiyakia kyllä kannattaa käydä kokeilemassa. Hyvää, ja suhteellisen halpaakin. Paloittelu tapahtuu puikoilla, eikä ole kyllä suoraansanottuna kovin helppoa vaikka olisi käyttänyt puikkoja enemmänkin, mutta mikäli kyseessä on ravintola, jossa okonomiyaki paistetaan itse, voi sen helposti pilkkoa pienempiin osiin paistinlastalla. Puikoilla pilkkominen tapahtuu siten, että puikot asetetaan pilkottavan kohdan keskelle, ja niitä availlaan, ja hieman kuten veitsellä "sahataan" edestakaisin, kunnes pala irtoaa. Selittäminen on aika hankalaa, joten suosittelen katsomaan mallia naapuripöydästä. ;)
Mikäli okonomiyakin valmistus ravintolassa kiinnostaa, olen kirjoitellut siitä vaihtoblogissani vähän enemmän: http://riisanonippon.blogspot.com/2009/04/okonomiyakiravintolassa.html
Kokeilin tätä ja tuli aivan ihanaa! :3 vaikkakin paistovaihe epäonnistui lievästi, maku on hyvä ja eihän se ulkonäkö kotioloissa ole niin tärkeä ; D .Kiitos hyvästä ohjeesta! Tuun tekemään tätä vielä monesti :)))
Lähetä kommentti